top of page
pngwing.com (33).png

DiÅŸ Beyazlatma Tedavisi

DiÅŸ Beyazlatma Ä°ÅŸlemini Nedir?

Beyazlığını yitirmiÅŸ olan diÅŸlerin eski görüntüsüne kavuÅŸması için uygulanmakta olan bir yöntemdir. YoÄŸun çay, kahve, sigara ve benzeri maddelerin kullanılması sonucu, oluÅŸan leke ve renkleÅŸmelerden duyulan rahatsızlık sonucu diÅŸ beyazlatma yöntemlerine baÅŸvurulmaktadır.  DiÅŸ beyazlatmak için, diÅŸ beyazlatan ÅŸeyleri ararken ”diÅŸ beyazlatma jeli“, “diÅŸ boyama” iÅŸlemi “diÅŸ beyazlatma makinesi, diÅŸ beyazlatma bandı” gibi ürünleri ve makineleri araÅŸtırmaktadır, bu yöntemler zararlı olmakla birlikte geri dönüÅŸümsüz bir hal alabilmektedir. DiÅŸ beyazlatma evde bilinçsizce yapılmamalıdır. DoÄŸal diÅŸ beyazlatma iÅŸlemi doktorlar tarafından gerçekleÅŸtirilmektedir. Hiçbir ÅŸekilde doktor onayı olmadan jel, boya gibi ürünler kullanmamanızı tavsiye ederiz.  

2.png
1.png

DiÅŸ Beyazlatma Öncesi Neler Yapılmalıdır?

DiÅŸlerini beyazlatmak isteyen kiÅŸiler bu iÅŸlem öncesinde bir ön hazırlık süreci geçirmelidir. Elbette ki bu süreç uzman hekim tarafından belirlenecek ve yönetilecek olan bir süreç olmalıdır. DiÅŸ ve diÅŸ etlerindeki saÄŸlık problemleri çözülmelidir. ÖrneÄŸin diÅŸ çürüÄŸü olan hastaların öncelikle çürükleri tedavi edilmeli, diÅŸ eti problemleri olanlara gerekli tedaviler yapılmalı, diÅŸ taÅŸları temizlenmeli. Çürüklerin temizlenmediÄŸi bir durumda diÅŸ beyazlatmak için kullanılacak olan jel maddeler çürüÄŸü aÅŸarak diÅŸin derin dokularına geçecektir, bu durumda da istenmeyen sonuçlar oluÅŸur ve zararları son derece ağır olabilir. Beyazlatma iÅŸlemi diÅŸ minesinin bütünlüÄŸünün bozulduÄŸu, çatlakların olduÄŸu bireylere uygulanmamalıdır.

DiÅŸ Beyazlatma Yöntemleri Nelerdir?

Ä°ki tür diÅŸ beyazlatma iÅŸlemi vardır. Birincisi “Ev tipi diÅŸ beyazlatma” ve ikincisi “Ofis tipi diÅŸ beyazlatma” dır. DiÅŸ beyazlatma uygulaması zararlı deÄŸildir ancak bu iÅŸlem yapılmadan önce ilk olarak diÅŸ taÅŸlarının temizlenmesi gerekir. Beyazlatma iÅŸleminden sonra diÅŸ beyazlığı yaklaşık 4-5 yıl devam eder fakat çay kahve sigara kullanan kiÅŸilerde bu süre daha kısalır.

DiÅŸ beyazlatma ilacı var mı sorusuna gelince, sizlere herhangi bir hekim tavsiyesi almadan ilaç kullanmamanızı tavsiye ederiz.

DiÅŸ beyazlatma Ankara‘da bulunan kliniÄŸimizde gerçekleÅŸtirilmektedir.  Ankara diÅŸ hekimi Hande SEVÄ°NÇER EMRE ile bembeyaz diÅŸlere kavuÅŸmak için iletiÅŸim kurabilirsiniz.

Diş Beyazlatma İşlemini Kimler Yaptırabilir?

DiÅŸ beyazlatma iÅŸlemi diÅŸ geliÅŸimini tamamlamış (16-18 yaÅŸ) her bireye yaptırabilir, fakat bunun için uzman hekimin önerdiÄŸi süreç takip edilmelidir. ÖrneÄŸin daha önce de belirtmiÅŸ olduÄŸumuz gibi diÅŸinde çürük olan ya da farklı tedaviler alması gereken kiÅŸiler öncelikle bu tedavi iÅŸlemlerini halletmeli daha sonrasında diÅŸ beyazlatma iÅŸlemini gerçekleÅŸtirmelidir. Kalıcı diÅŸ beyazlatma iÅŸlemi, porselen kaplama olan diÅŸlerde iÅŸe yaramayacaktır. Bu sebeple, yalnızca saÄŸlam ve saÄŸlıklı olan diÅŸlerin beyazlaması beklenebilir. Klinikte yapılacak olan diÅŸ beyazlatma iÅŸlemi ortalama için 60 ile 90 dakika arasında bir süreye ihtiyaç vardır. 

Diş Beyazlatma İşlemi Ağrılı Mıdır?

Lazerli diÅŸ beyazlatma iÅŸlemi hekim muayenesi sonucu ve kontrollü olarak yapılırsa ufak tefek sızlamalar haricinde bir aÄŸrı olmaz. DiÅŸ kliniÄŸimizde biyolojik diÅŸ beyazlatma iÅŸlemi uygulanmaktadır. Biyolojik diÅŸ beyazlatma hem diÅŸi güçlendiren hem de beyazlatan bir iÅŸlemdir ve iki madde karıştırılarak kullanılır. Biyolojik diÅŸ beyazlatma iÅŸlemi sırasında ve iÅŸlem sonrasında hiçbir ÅŸekilde aÄŸrı hissetmezsiniz. EÄŸer kontrolsüz ve özellikle aşınmış hasarla mine dokusu üzerine uygulanırsa aÄŸrılı bir iÅŸlem haline dönüÅŸür ve diÅŸlere zarar verebilir. Mine tabakası diÅŸin en dış ve koruyucu tabakasıdır. Bu tabakanın bütünlüÄŸü bozulmuÅŸ diÅŸlere beyazlatma uygulamak doÄŸru deÄŸildir. 

Diş Beyazlatma Sonrası Nelere Dikkat Etmek Gerekir ?

  • Beyazlatma iÅŸleminden sonraki 2-3 gün boyunca boyar madde içeren besinler tüketilmemeli.

  • Ä°ÅŸlem sonrası birkaç gün asitli yiyecek ve içeceklerden kaçınılmalı, asitli besinler bu süreçte diÅŸlerde hasarlara sebebiyet verebilir.

  • Yine diÅŸ beyazlatma iÅŸlemi sonrasındaki birkaç gün diÅŸler sert fırçalanmamalı, mümkünse ekstra yumuÅŸak bir diÅŸ fırçası ile nazikçe temizleme iÅŸlemi yapılmalı.

  • Yardımcı ürün olarak beyazlatıcı diÅŸ macunu kullanılacak ise iÅŸlemden bir hafta sonra ve günde bir defa kullanılmalı, günün diÄŸer öÄŸünlerinde fırçalama iÅŸlemlerine normal bir diÅŸ macunu ile devam edilmeli.

  • DiÅŸlerde hassasiyet oluÅŸtuysa hassasiyet giderici macunlar kullanmak faydalı olacaktır.

  • Beyazlatma iÅŸlemini sonrası diÅŸlerin durumuna göre flor uygulaması da yapılabilir.

DiÅŸ Beyazlatma Ä°ÅŸlemi DiÅŸlere Zarar Verir Mi?

DiÅŸ beyazlatma iÅŸlemi hekim tarafından yukarıda bahsettiÄŸimiz aÅŸamalar yerine getirilerek ve kontrollü bir ÅŸekilde yapılırsa diÅŸlere zarar vermez. Fakat bu uygulama diÅŸlerin yapısı gözetilmeden, çürük ve mine dokusu zayıf diÅŸlere kontrolsüzce yapılırsa evet diÅŸlere zarar verir.

DiÅŸ Beyazlatma Ä°ÅŸlemleri Kimlere Uygulanmaz?

​

DiÅŸ beyazlatma tedavisinin 16 yaşından daha küçük yaÅŸtaki hastalara uygulanması yanlıştır. Bu yaÅŸlarda olan hastalarda pulpa odası ve diÅŸ sinirlerinin olduÄŸu bölge en geniÅŸ boyutlardadır. 

​

Diş Beyazlatmanın Yan Etkileri Nelerdir?

Tüm beyazlatma jelleri diÅŸlerde az ya da fazla hassasiyete neden olur. SoÄŸuk-sıcak sıvılara ve havaya karşı diÅŸlerde oluÅŸan hassasiyet bireylere rahatsızlık verebilir. Bu uygulamanın olaÄŸan olan ve normal bir yan etkisidir. Hassasiyet 24-48 saatlik zaman zarfı içinde geçmezse beyazlatıcı kullanma iÅŸlemine son verilmesi gerekir. Bu tarz hassasiyet durumu olduÄŸunda , diÅŸ doktorunuzun uygulayacağı florür ve size önermekte olacağı tedavi kremleri bu diÅŸ hassasiyetini olabildiÄŸince azaltacaktır. Hassasiyet durumunu daha aza indirmek için bir diÄŸer alternatif olarak içinde potasyum nitrat mevcut olan diÅŸ macunları da kullanılabilir. DiÅŸ beyazlatmanın zararları var mı diye soracak olursanızda , herhangi bir zararı olmadığını söyleyebiliriz. DiÅŸ beyazlatma iÅŸlemi diÅŸlerinizde kalıcı bir zarar veya yapısal deÄŸiÅŸikliÄŸi yol açmaz.
 

bottom of page