top of page
IMG_9394.png

Kanal Tedavisi

Kanal Tedavisi Nedir?

DiÅŸ çürüÄŸünün ilerleyerek, diÅŸ dokusunun iç tarafına doÄŸru yol alması sonucu diÅŸin iç kısmındaki canlı dokuya kadar ulaÅŸarak diÅŸi hastalıklı hale getirmesi neticesinde görülen durumun tedavisidir.

Kanal Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Kanal tedavisi geçmiÅŸteki kadar zorlu bir tedavi olmaktan çıkmıştır. Kullandığımız büyütme sistemleri, döner alet sistemleri, kök ucu bulucu cihazlar sayesinde hekim açısından da hasta açısından da daha konforlu bir tedavi olmuÅŸtur. Bu nedenlerden dolayı, daha kısa sürede tedavi tamamlanmakta ve sonuçlar daha baÅŸarılı olmaktadır. 

DiÅŸin boyutuna, kanal sayısına, ağız yapısına, kök morfolojisine baÄŸlı olarak deÄŸiÅŸkenlik göstermekle birlikte 1 saatten 3 saate kadar deÄŸiÅŸebilmektedir.

Kanal Tedavisi Yapılırken Ağrı Duyar Mıyım?

Kanal tedavisi yapılacak diÅŸleri lokal anestezi ile uyuÅŸturmaktayız. Böylelikle hastalarımız aÄŸrı hissetmezler. Nadir durumlar dışında kanal tedavisi esnasında hastalarımız aÄŸrısız ve konforlu bir tedavi sürmektedir. 

Kanal Tedavisi Sırasında Neler Olabilir?

Tedavi sırasında kök  kanalı içerisinde kullanılan küçük aletlerin çok az da olsa kırılma olasılığı bulunduÄŸunu ve bu  durumun tedavinin baÅŸarısını olumsuz etkileyebileceÄŸini unutmamak gerekir.

​

Kanal Tedavisi Yapıldıktan Sonra Ağrım Olur Mu?

Kanal tedavisinin baÅŸarısını etkileyen pek çok neden vardır. Sınır vakalar dışında, kanal tedavisinden sonra yaklaşık 1 haftalık süreçte diÅŸlerin birbirine teması sırasında hassasiyet olabilmektedir. Hekiminizin önereceÄŸi aÄŸrı kesicilerle kontrol altına alınabilecek durumlardır. AÄŸrı tedavi sonrasında görülebilecek normal bir durumdur. 

Kanal Tedavisi Başarılı Bir Tedavi Midir?

Kanal tedavisinin diÅŸin çekilmeden kurtarılması için yapılan bir iÅŸlemdir. Kanal tedavisinin çok baÅŸarılı klinik sonuçlarının olmasına raÄŸmen, biyolojik bir iÅŸlem olması nedeniyle hiçbir zaman garantisi verilemeyen bir tedavidir. Tedavi sırasında kök  kanalı içerisinde kullanılan küçük aletlerin çok az da olsa kırılma olasılığı bulunduÄŸunu ve bu  durumun tedavinin baÅŸarısını olumsuz etkileyebileceÄŸini unutmamak gerekir.

​

Kanal Tedavisi Sonrası Çekim Yapılır Mı?

​

Bazı durumlarda, özellikle de periapikal lezyonlu diÅŸlerde, kanal tedavisi yapıldıktan sonra iyileÅŸme  olmazsa kanal tedavisinin tekrarı, cerrahi giriÅŸim ve bazen diÅŸ çekimi yapabilmekteyiz.

 

Kanal Tedavisinden Sonra Kaplama Yapılması Şart mı?

Kanal dolgusundan sonra diÅŸin ağız içindeki kısmını restore etmek için farklı seçenekler bulunmaktadır. Tedavi planlamasını belirlerken, klinik ÅŸartları ve hasta durumu göz önünde bulundurularak tedavi planlaması yapmaktayım. Dolgu tedavisi kısmında ayrıntılı anlattığım fiber dolduruculu dolgular ve fiber aÄŸlar ile dolgu yapmak her zaman ilk tercihimdir.  Bunun sebebi ise, doÄŸalı taklit ederek, diÅŸin dayanıklılığını arttırmış oluruz.

DiÅŸ aşırı derecede harap olmuÅŸsa, zirkonyum ya da metal porselen kaplamalardan da faydalandığımız durumlar olabiliyor. 

Her kanal tedavili diÅŸ kaplanmalı diye bir ÅŸart yoktur. DiÅŸin durumu, hastanın tedavi maliyetini karşılayabilmesi, hekimin tecrübesi ve klinik ekipman yeterliliÄŸi gibi faktörler tedavi seyrinde önemlidir.

​

​

 

Kanal Tedavisinden Sonra Geçici Dolgu Yeterli Olur Mu?

Kanal tedavisi sırasında belirli kriterler saÄŸlanmazsa, daimi dolgudan önce geçici dolgu yapmayı tercih ederiz. Geçici dolgu da kalite kalite olmakla birlikte, geçici dolguyu ne kadar süre tutmayı düÅŸünüyorsak ona göre materyal seçimi yaparız.

Daimi dolgu yapılmadan geçici dolguyla uzun süre devam edilirse, dayanıklı bir materyal olmamasından kaynaklı, sızdırma yapıp tekrar enfeksiyona neden olacağı gibi diÅŸi çekime bile götürebilir.

Bu sebeplerden dolayı, üst restorasyonun en kısa zamanda yapılmalıdır.

 

Kanal Tedavili Diş Ağrı Yapar Mı?

Kanal tedavili diÅŸin sinirleri alınmış olmasına raÄŸmen, bulunduÄŸu yerde çevre dokularda canlılık olduÄŸu için çeÅŸitli semptomlarla karşılaÅŸabilirsiniz. Bakım yetersizliÄŸine baÄŸlı dolgu yapısında bozulma olup sızdırma yaptıysa ve neticesinde kök kanal sistemi enfekte olduysa, aÄŸrıya sebep olabilir. 

 

Hamilelerde Kanal Tedavisi Yapılabilir Mi?

Hamilelik öncesinde tüm diÅŸ tedavilerinin yapılmasını önersek de, hamilelik döneminde ileri diÅŸ harabiyetine baÄŸlı olarak kanal tedavisi ihtiyacı olan diÅŸlerle karşılaÅŸabiliyoruz. HamileliÄŸin ikinci üç aylık dönemi diÅŸ tedavileri açısından daha güvenilirdir. Kadın doÄŸum uzmanlarının tavsiyesi ile acil diÅŸ tedavisi uygun ÅŸartlarda yapılabilmektedir. 

 

Kanal Tedavisi Yeniden Yapılır Mı?

Kanal tedavisi yenileme dediÄŸimiz iÅŸlemle önceden yapılan kanal tedavisi sökülüp belirli ÅŸartları saÄŸladığında, kanal tedavisi tekrardan doldurulup tedavi tamamlayabilir. 

 

Kanal Tedavisi Fiyatları

Kanal tedavisi fiyatları diÅŸin zorluk derecesine göre, diÅŸin içindeki kanal sayısına göre, ağız içindeki konumuna göre ve tedavi esnasında kullanılan materyal farklılığına göre fiyatlandırılmaktadır.

bottom of page