Ortodonti Nedir?
Uyumsuz ve çapraşık dişlerin uyum ilişkilerini teşhis ve kontrol eden, bu durumu önlemeye çalışan ve tedavisini yapan diş hekimliği branşıdır.
Diş Teli Takılmadan Önce Yapılması Gerekenler
Diş etli tedavisi ile diş taşları ağızdan uzaklaştırılmalıdır. Hastalıklı dokuların uzaklaştırılması için varsa çürük dişler dolgu ya da kanal tedavisi ile sağlığına kavuşturulmalıdır. Diş teli tedavisi detayları hakkında hekiminizden detaylı bilgi almanız, tedavi esnasında karşılaşabileceğiniz durumlar ve zorluklar açısından yararlı olacaktır.
Diş Teli Nasıl Uygulanır?
Hekim muayenesi ile kişiye özgü tedavi planlaması yapılır. Tedavi planlamasında rönttgen, hastanın ağız içi ve ağız dışı fotoğraflarından yararlanılır. Tedavi planlamasını etkileyen bir durum da hastanın beklentisidir. Hasta isteğine göre, tedavi planlamasında farklılıklar yapılabilir. Örneğin; diş telini diş yüzeyinde tutan braketlerin gri renginden rahatsızlık durumu olursa, seramik braketlerden faydalanabiliriz. Diş yüzeyi özel ajanlar tarafından hazır hale getirilerek, braket diş yüzeyine adapte edilir. Diş teli braket aralarına yerleştirilerek özel ekipmanlarla braket yüzeyine bağlanır.
Diş Teli Mi Şeffaf Plak Mı?
Diş teli ve şeffaf plak tedavileri, ortodontik tedavi için kullanacağımız iki farklı tedavi türüdür. Şeffaf plağın avantajları arasında, plak ağızdan çıkarılabildiği için diş fırçalama daha kolay hale geldiği için tercih edilmektedir. Diş teli tedavisi ise hekim tarafından hazırlanan mekanikler ile tedavi sağlamaktadır.
Ortodontik Tedavinin Yaş Sınırlaması Var Mıdır?
Yaş sınırlaması olmayan bir tedavidir. En önemli durum, kişinin ağız içinde hastalıklı dokularının olmamasıdır. Bazı ortodontik apareyler, belirli yaştaki hastalara uygulanabilmektedir. Bu hasta grubu dışındaki kişiler için alternatif başka tedaviler de yer almaktadır.